Εκλογές 2015

           Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ:
Για ιστορική νίκη ολόκληρου του ελληνικού λαού στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου κάνει λόγο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της, ευχαριστώντας τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για την εμπιστοσύνη τους.
Η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για όλη την Ευρώπη. Για πρώτη φορά εδώ και 5 χρόνια η Ελλάδα μετατρέπεται σε θετικό πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Η νέα κυβέρνηση, από την πρώτη κιόλας εβδομάδα ανάληψης των καθηκόντων της, ανέλαβε μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο, που αναδεικνύουν την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος του δημόσιου χρέους, καθώς και την αναγκαιότητα ευρύτερων συμμαχιών για την επίλυσή του. πηγή  N. B.

 

...................................................................................................................

 

                                                                      

                                          17   ΙΟΥΝΙΟΥ   2018 

           

Βόρεια Μακεδονία:

Πώς η γραβάτα κινδυνεύει

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Η συμφωνία υπεγράφη αλλά θα είναι μαραθώνιος αυτό που θα ακολουθήσει μέχρι την ολοκλήρωσή της. Δυστυχώς θα έχει άμεσα πολιτικά αποτελέσματα και ίσως αυτό να είναι η αχίλλειος πτέρνα για την ελληνική κυβέρνηση.»
Κάπως έτσι αντιμετωπίζουν έμπειροι πολιτικοί αναλυτές τα όσα θα συμβούν από εδώ και στο εξής, μετά την επικοινωνιακή φιέστα των Πρεσπών.
Το ερώτημα αυτό κάνουν πλέον όλοι όσοι δεν θαμπώθηκαν από τα φλας των φωτογράφων, τους όρκους φιλίας, τις συμβολικές κινήσεις με τις γραβάτες και τα χειροκροτήματα των μεταφερόμενων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κυριακή 17 Ιουνίου είναι όντως μια ιστορική ημέρα, αλλά μένει να ξεκαθαριστεί αν η άρση της εκκρεμότητας με τους γείτονες είναι απλά ένα χαρτί υπογεγραμμένο από τους υπουργούς Εξωτερικών ή όντως μια ουσιαστική συμφωνία.

Τα βήματα από εδώ και στο εξής είναι:

Η συμφωνία θα πάει στη Βουλή της «Βόρειας Μακεδονίας» για να πάρει την έγκριση της πλειοψηφίας, κάτι που μάλλον θα γίνει μεθαύριο, Τετάρτη. Στη συνέχεια θα πάει για υπογραφή στον πρόεδρο Ιβάνοφ, αυτός θα την αποπέμψει και για δεύτερη φορά θα πάει στη Βουλή όπου θα χρειαστεί απλή πλειοψηφία την οποία ο Ζάεφ διαθέτει. Η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 28 – 29 Ιουνίου όπου θα εγκριθεί η συμφωνία για να ανοίξει ο δρόμος των προενταξιακών διαπραγματεύσεων.


Η Ελλάδα από την πλευρά της θα πρέπει να αποστείλει στο ΝΑΤΟ μια επιστολή με την οποία θα αναφέρει ότι αίρει τις αντιρρήσεις της για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ατλαντική Συμμαχία. Στις 11 Ιουλίου το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα με το νέο της πλέον όνομα.
Τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να οργανώσει το δημοψήφισμα και να το κερδίσει. Αν δεν το πράξει απλά η συμφωνία καταρρέει, μαζί με την… βορειομακεδονική κυβέρνηση και όλα ξαναγυρίζουν στο μηδέν.

Οι πολιτικές αναταράξεις

Κι αν όλα αυτά μοιάζουν διαδικαστικά, μακροχρόνια και γραφειοκρατικά, οι πολιτικές αναταράξεις και στις δύο χώρες είναι άμεσες και χειροπιαστές.

    Πηγή  ΤΑ ΝΕΑ